Jinekomasti Ameliyatı Sonrası Spor

jinekomasti spor

Jinekomasti hormonal nedenler, çeşitli tümörler veya aşırı kilodan kaynaklı olarak erkeklerde görülen meme dolgunluğu ve hassasiyetidir. Jinekomasti hastaların dış görünüşünü etkilediği için bu hastalığa sahip olanlar hastalığın tipine bağlı olarak liposuction yani yağ alma işlemi ya da cerrahi ameliyat yaptırmaktadır.

Jinekomasti tiplerini ve sonrasındaki süreçleri değerlendirmek gerekirse;

1- Glandüler tip jinekomasti: Bu tip jinekomasti türünde sert meme dokusu diğer türlere göre daha fazladır. Akabinde de tek seçenek cerrahi operasyondur. Cerrahi operasyon yapılması diğer tip jinekomastilere göre iyileşme süresi uzatan ve dolayısıyla ameliyattan sonraki spor süresini de erteleyen bir durumdur.

2- Karışık tip jinekomasti: Bu tip jinekomastide glandüler doku ve yağ dokusu birlikte bulunur ve cerrahi işlem ile yağ alma işlemi birlikte yapılır cerrahi işlemde olduğu gibi iyileşme süresi diğer tiplere göre uzundur.

3- Yağlı tip jinekomasti: Bu tip jinekomastide ağırlıklı olarak yağ dokusu bulunur ve cerrahi işleme gerek olmadan yağ alma işlemiyle tedavi edilebilir. Diğer türlere göre iyileşme süresi kısa olmakla birlikte işlem sonrası spor yapmaya kısa sürede devam edilebilir.

İlk olarak akıllardaki jinekomasti egzersizle geçer mi sorusuna cevap vermek gerekirse bu cevap hayır olacaktır. Jinekomasti genellikle hormonal nedenlerden dolayı oluştuğu için egzersiz yapmak tedavi seçeneği demek değildir. Egzersiz yaparak formda kalınabilir ve vücut şekillendirilebilir fakat jinekomastiden dolayı oluşan fiziksel görünümün önüne geçilemez.

Jinekomasti ameliyatından sonra ise spor yapmak için bir süre beklenilmelidir. Genel olarak spor yapmak için altı hafta beklenilmesi gerekse de erken dönemde ev içerisinde hafif yürüyüşler ile tempo oluşturulmaya başlanabilir.

Jinekomasti ameliyatı sonrasında iyileşme süreci oldukça kolaydır çünkü bu operasyon acı ve ağrı verici bir işlem değildir. Ayrıca jinekomasti ameliyatı sonrası sosyal hayata daha kolay geçebilmek ve hastanın spor hayatına kısa sürede geçebilmesi için hasta doktor tarafından önerilen korseyi giymelidir. Jinekomasti korsesi bu ameliyata özel olarak üretilmiş ameliyattan sonra kesinlikle kullanılması gereken medikal bir üründür. Bu korsenin sürekli kullanılması (yaklaşık olarak 2-3 hafta) hastanın iyileşme süresini kısaltacaktır. 2-3 haftanın ardından altıncı haftaya kadar sadece gündüz ve ağır aktiviteler yapılırken giyilmesi tercih edilebilir. Dikişlerin zorlanmaması için doktorun dikişleri alması beklenmeli bu süre içerisinde ameliyat bölgesi zorlanmamalıdır.

Jinekomasti ameliyatı sonrası hafif aktiviteler yapılabilir. Bu aktivitelere örnek olarak işe gitmeyi ya da masa başı işler yapmayı örnek verebiliriz. Jinekomasti ameliyatı sonrasındaki ilk altı haftada kesinlikle ağır egzersizler yapılmamalıdır. Burada önemli nokta hastanın vücudunu dinlemesi ve iyi analiz etmesidir çünkü ağrı yaşanmasına rağmen hasta kendini zorlarsa ilerisi için daha olumsuz tablolar yaşanabilir.

Kimler Jinekomasti Riski Altındadır?

Bu yazımızda jinekomasti ameliyatı sonrası sporla ilgili soruları yanıtlamaya çalışmakla birlikte atletik performanslarını yükseltmek için anabolik steroid ve androjen kullananların risk altında olduğuna vurgu yapmak istiyoruz. Çok masum olarak gözüken vücut şekillendirmede kullanılan steroidler aşırı alım durumunda jinekomasti hastalığına neden olabileceği için bunların kullanımını önerilmemektedir.

Bunun dışında ergenlik hormonların dengelendiği ve yeniden şekillendiği bir dönem olduğu ve jinekomasti doğrudan hormonlarla ilgili bir hastalık olduğu için ergenler bu hastalık için doğrudan risk grubudur. Yine yaşlılık döneminde de hormonlar yeniden şekillenmekte bazı hormonlarla azalış bazılarında ise artış yaşanmaktadır ve bu durum jinekomastide etken olabilmektedir.

Son olarak karaciğer, böbrek ya da tiroid hastalığı olanlar ve klinefelter sendromlular jinekomasti için risk grubu altındadır. Bu hastalıklar hormon denge durumlarıyla bağdaştırıldığında ortaya anlamlı bir tablo çıkacaktır.

Ergenlik veya yaşlılık döneminde olanlar, karaciğer, böbrek ya da tiroid hastalığına sahip olanlar, sporculuk döneminde anabolik steroid ve androjen kullananlar göğüslerde dolgunluk, hassasiyet, ağrı ve meme ucundan sıvı gelmesi gibi belirtiler yaşıyorsa en kısa sürede doktora başvurmalıdır. Ayrıca bu hastalığın her iki memeyi etkileyebileceği gibi tek memeyi etkileyebileceği de unutulmamalıdır.

Logo
Bu sitede yer alan tüm bilgi, yorum ve görüntüler sadece bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımamaktadır ve Reşat Aktaş'ın şahsi görüşlerini de içermektedir. Çerez Politikası

İletişim

  • +90 553 860 03 60
  • +44 776 771 98 90
  • Levent / İstanbul
  • Londra / İngiltere

Takip Edin

KAYIT OL

Messenger

Uzmana Sor

WhatsApp

Şimdi Ara