Burun Kemiği Eğriliği Hakkında Merak Ettikleriniz

burun kemiği eğriliği

Burun Kemiği Eğriliği Tedavisi Nasıl Yapılır?

Burun kemiği eğriliği hastada burun tıkanıklığına neden oluyorsa ve yaşam kalitesini bozacak şikâyetlere yol açıyorsa tedavisinde tek seçenek ameliyat yapılmasıdır. Bu ameliyatın hasta adına rahat bir şekilde geçmesi istenmektedir bu nedenle genel anestezi altında yapılmaktadır. Burun deliklerinden açılacak kesiden hava yolunu tıkayan orta hattaki kemik çıkarılır. Septum hattındaki kıkırdak dokudaki eğrilik düzeltilerek yeniden yerine yerleştirilir. Burun etlerinde de şişlik belirlenir ise ameliyat sırasında bunlar da düzeltilebilir. Hastaların bu şekilde hem orta hattaki duvar eğriliği giderilir hem de burun tıkanıklığı sorunu çözümlenir. Burun eğriliği ameliyatı sonunda burun tamponu genellikle yerleştirilmez. Tampon konulması gerekirse hastanın nefes almasını zorlaştırmayan hava kanallı olan silikon tamponlar tercih edilir. Tercih edilen bu tamponlar sayesinde hasta iyileşme sürecinde rahat etmektedir. Silikon tamponların çıkarılması da kolaydır. Hastaların ameliyatın ardından gözaltı morluğu, burun şişliği gibi sorunları da olmaz. Kesi yeri burun deliklerinin ara bölmesinde olduğundan görünürde kalan iz de olmaz. Hastalar anestezi etkisinden çıktıktan sonra taburcu edilebilir. Normal yaşama dönüş için bir haftalık süreç yeterlidir. Burun eğriliği ameliyatı olan hastalarda görülebilen komplikasyonların içinde burun içi yapışıkları yaygındır. Bu yüzden hastaların ameliyattan sonra birkaç defa burun içi pansumanının yapılması zorunludur.

Her Burun Kemiği Eğriliği Estetik Operasyon Gerektirir Mi?

Her burun kemiği eğriliği sorununda estetik operasyon yapılması gerekmez. Burun orta hattındaki kemik eğriliği sadece burun içinde sorun yaratıyorsa, hastada rahatsız edici derecede burun tıkanıklığına neden oluyorsa burun eğriliği ameliyatının yapılması gerekir. Bunun yanında dışarıdan burun görünümünde de eğriliğe neden olan septum deviasyonu varsa operasyon burun estetiği ameliyatı ile bir arada yapılmalıdır.

Çocuklarda Görülen Burun Kemiği Eğriliklerinde Ameliyat Ne Zaman Yapılmalıdır?

Çocuklarda görülen burun kemiği eğriliklerinde ameliyat kararı vermek için burun gelişiminin tamamlanması beklenmelidir. Erkeklerde 17-18 yaşına kadar, kızlarda 15-16 yaşına kadar burun gelişiminin tamamlandığı kabul edilir. Ancak çocuklardaki burun eğriliği ciddi derecede burun tıkanıklığına neden oluyorsa, beraberinde uyku düzensizliği gibi başka sorunlarında yaşanmasına yol açıyorsa daha erken yaşlarda burun eğriliği ameliyatı kararı alınabilir. Ayrıca herhangi bir kaza neticesinde oluşan burun eğriliğinde de yaş sınırı beklenmeden ameliyat kararı alınabilir.

Burun Kemiği Eğriliği Tedavi Sonrası Tekrar Oluşur Mu?

Burun kemiği eğriliği genetik özelliklerden doğuştan olabileceği gibi sonradan buruna alınan darbe, travma gibi nedenlerden de kaynaklanabilir. Normalde burun eğriliği ameliyatında orta hattaki septum eğriliği düzeltilir. Ancak ameliyattan sonra çarpma, düşme gibi buruna alınan darbeler nedeniyle yeniden burun eğriliği gelişebilir. Bu yüzden burnun darbelerden korunması gerekir.

Burun Kemiği Eğriliği Sinüzite Neden Olur Mu?

Sinüzit sinüslerin yani yüz kemiklerinin arasındaki boşluklarda gelişen iltihaplanma ile meydana gelir. Sinüsler solunan havanın ısıtılmasında, nemlendirilmesinde ve temizlenmesinde rol oynarlar. Ayrıca sesin oluşmasında, kafa kemiklerinin hafifletilmesinde de etkilidirler. Burunda tıkanıklık oluştuğunda sinüsler yeterince havalanamaz. Bu nedenle bu hava boşluklarında virüs ve bakteriler birikerek enfeksiyona neden olurlar. Bu nedenle burun eğriliği sinüzite neden olabilir. Çünkü burun eğriliğinin en önemli etkisi burun tıkanıklığına yol açmasıdır. Burun tıkanıklığının derecesine göre hastalarda sinüzit gelişme riski bulunmaktadır.

Burun Kemiği Eğriliği Hangi Hastalıklara Yol Açar?

Burun kemiği eğriliği hastalarda burun tıkanıklığına neden olmaktadır. Burun tıkanıklığı hastaların burundan nefes almasında güçlük çıkarır. Bu nedenle geceleri horlama etkisi ortaya çıkar ve kişi uykusunu tam alamaz. Vücut yeteri kadar oksijen alamadığı için kalbin yükü artar. Dolayısıyla hastalarda kalp büyümesi, yüksek tansiyon gibi hastalıklar gelişebilir. Bunun dışında burun eğriliği orta kulakta sıvı birikimine, orta kulak iltihabına da neden olabilir. Bu yüzden burun eğriliğini basit bir sorun olarak kabul etmemek gerekir. Hastaların konforunu olumsuz şekilde bozan uyku apnesi, kalp hastalıkları, akciğer hastalıkları gibi ciddi rahatsızlıklara yol açabilen ciddi bir rahatsızlık olarak görülmelidir. Bu nedenle tedavisinin ihmal edilmemesi gerekir.

Burun Kemiği Eğriliği Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Burun eğriliğinin her hastada tedavi edilmesine gerek duyulmaz. Bazı hastalarda burun eğriliği ileri derecede olmadığından herhangi bir yakınmaya neden olmaz. Burun eğriliğinin ilk ciddi belirtisi burun tıkanıklığına neden olmasıdır. Ancak kemik eğriliği fazla değil ise rahatsız edici derecede tıkanıklık sorunu yaşamayabilir. Kişiler bu sorunla da yaşamlarına devam edebilir. Ancak ileri derecede burun tıkanıklığı yaşayan kemik eğriliğinde tedavinin mutlaka yapılması gerekir. Hasta sağlıklı şekilde nefes alamadığında kalp ve akciğer hastalıkları gibi yaşamsal riski bulunan sağlık sorunları yaşayabilir.

Burun Kemiği Eğriliğinin Yaşa Bağlı Olarak Gelişimi Nasıl Olur?

Burun kemiği eğriliği doğumla birlikte mevcut olabilir. Bu durum genetik olarak anne karnında gelişebildiği gibi doğum sırasında bebeğin doğum kanalında zorlanması, travmaya maruz kalmasından da oluşabilir. Hafif derecedeki burun orta kemiğindeki eğrilik burnun gelişimini tamamlamasına kadar ilerleme gösterir. Yaklaşık 17-18 yaşlarına gelen hastalarda burun eğriliği dışarıdan bile fark edilebilecek düzeye gelebilir. Buna göre burun eğriliği anne karnından itibaren burnun gelişimini tamamlayıncaya kadar devam edecektir.

Burun Kemiği Eğriliği Kilo Artışına Neden Olur Mu?

Burun kemiği eğriliği hastalarda kilo artışına ve kilo verememeye neden olabilir. Burun eğriliği nedeniyle gelişen burun tıkanıklığı yüzünden hastalar özellikle geceleri ağızdan nefes almaya başlar. Ağızdan nefes alan kişiler oksijeni vücudun ihtiyacı oranında alamayabilirler. Oksijen vücuttaki yağ depolarının yakılmasına engel olur ve stres hormonu kortizonun salınımında artışa neden olur. Kortizon ise vücutta yağ oluşmasının tetikleyen hormondur. Hasta daha az oksijen aldığından stres kaynaklı yağ depolanmasında artma meydana gelir. Bu yüzden burun eğriliği nedeniyle hastalarda kilo artışı meydana gelebilir.

Burun Kemiği Eğriliği Alternatif Tıp Yöntemleriyle Tedavi Edilebilir Mi?

Burun eğriliği tedavisi için tek çözüm yolu ameliyat yapılmasıdır. Burun eğriliği ameliyatı ile burnun orta hattındaki septum eğriliği düzeltilmektedir. Bu sorunun giderilmesi için bilinen alternatif tıp yöntemleri bulunmamaktadır. Ancak tıp alanında yeni geliştirilen klipsleme tekniği de burun eğriliğinin tedavisinde başarılı sonuçlar vermektedir. Burnun orta hattındaki duvarın yerinden ayrıldığı ve düzeltilmesi zor olan vakalarda bu teknik oldukça başarılı olmaktadır. Bu teknikte kullanılan titanyum klipsler vücutla uyumludur. Burun orta kemiğine destek vererek burun eğriliğinin düzeltilmesini sağlamaktadır. Ayrıca kemik ya da kıkırdak dokunun ameliyatta kullanımı mümkün olmadığında da bu klipsler kemik ya da kıkırdağın yerine kullanılabiliyor.

Burun Kemiği Eğriliği İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Burun eğriliğini ortaya çıkaran esas faktör olan orta kısmın eğriliğinde hem fiziki hem de fonksiyonel bazı sorunlar ortaya çıkar. Geceleri nefes almada güçlük, konuşunca nefes alışverişinde güçleşme, baş ağrıları ve diğer bazı problemler bu eğriliğe bağlıdır. Üst solunum yolunun elemanı olan burun eğriliği için de KBB bölümüne başvurulur. Tedavi ya doğrudan KBB bölümü tarafından ya da plastik cerrahi bölümü tarafından gerçekleştirilir.

Burun Kemiği Eğriliği Nasıl Düzeltilir?

Burun eğriliklerinin cerrahi olmayan herhangi bir yolla ortadan kaldırılması mümkün değildir. Dolgu enjeksiyonları ile yalnızca görsel bir etki kısa süreliğine elde edilebilir. Hem fonksiyonel hem de fiziksel sorunları ortadan kaldırmak için cerrahi uygulama yapılır. Ortadaki eğri kemik çıkartılarak düzeltilir. Sonrasında ise eski yerine yerleştirilerek gerekli kapatma işlemleri gerçekleştirilir. Burnun durumuna göre operasyon bir – iki saat arasında sürer. Çoğu zaman lokal; bazen de genel anestezi altında işlem gerçekleştirilir.

Burun Kemiği Eğriliği Ne Kadar Sürede İyileşir?

Burun eğriliğinin tedavisi cerrahidir. Cerrahi uygulamadan sonra yaklaşık üç hafta boyunca sargılar burunda kalır. Sonrasında ise çıkartılarak nihai iyileşme sürecine geçilir. Süre, yapılan müdahaleye göre üç ile altı ay arasında sürer. Yaklaşık bir yıl boyunca da burun bölgesi her türlü travmadan uzak tutulmalıdır. Birinci yıldan sonra ise burun tamamen eski haline döner.

Logo
Bu sitede yer alan tüm bilgi, yorum ve görüntüler sadece bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımamaktadır ve Reşat Aktaş'ın şahsi görüşlerini de içermektedir. Çerez Politikası

İletişim

  • +90 553 860 03 60
  • +44 776 771 98 90
  • Ataşehir / İstanbul
  • Londra / İngiltere

Takip Edin

KAYIT OL

Messenger

Uzmana Sor

WhatsApp

Şimdi Ara