Jinekomasti ameliyatı sonrası çöküntü beklenilen ve her hastada görülen bir komplikasyon değildir. Aslında bu şikayet ameliyatta olmayıp ameliyat sonrası hastanın davranışlarından kaynaklanan bir durumdur. Jinekomasti operasyonu sonrası diğer ameliyatlar sonlarında olduğu gibi basit görünse aslında bazı noktalara dikkat edilmelidir. Ameliyat başarılı bir şekilde gerçekleştirildikten 2 hafta sonra dikişler alınır ve dikişlere bağlı iz kalmaması açısından iz tedavisine başlanır. Hastanın ameliyattan sonraki ilk 1 ay kesinlikle yüzüstü yatmaması gerekir. Yüzüstü yatış yani göğüslerinin üstüne yatmak jinekomasti ameliyatı sonrası çöküntü yaratacaktır. Bundan dolayı ameliyat sonrasında hasta yatarken özen göstermelidir. Hastanın bilinçsiz bir şekilde yattığı durumlarda ameliyat sonrası çöküntü kaçınılmaz olacaktır.
Jinekomasti ameliyatı sonrası çöküntü olmaması için dikkat edilmesi gereken başka noktalar da bulunmaktadır ve bunlar hastanın kolaylıkla uyabileceği kurallardır.
Bunlardan ilki yukarıda da bahsettiğimiz gibi operasyondan sonraki ilk 1 ay boyunca yüz üstü yatmaktan kaçınmaktır.
İkinci ve yine çok basit olan kuralımız ameliyattan sonraki en az 1 ay boyunca kesinlikle ağırlık kaldırmamak ve ağır egzersizlerden kaçınmaktır. Jinekomasti ameliyatı sonrası erken dönemde hasta için spor yapması önerilmemektedir.
Dördüncü kuralımız ameliyattan sonra en az 1 ay boyunca jinekomasti korsesi takmaktır. Bu iyileşme sürecini hızlandıran bir adım olacaktır. Jinekomasti korsesi hem hastanın daha rahat hissetmesini sağlayacak hem de memesinin yeniden şekillenmesine yardımcı olacaktır. Ayrıca doktorun reçete ettiği ilaçları düzenli bir şekilde almak yine iyileşme dönemine hızlandıracaktır.
Eğer hasta sigara veya alkol tüketen biriyse bu maddeler kan dolaşımını olumsuz etkilediği için iyileştirme süresini geciktireceğinden dolayı bu maddelerin tamamen bırakılması ya da en azından tüketiminin azaltılması gerekir.
Son olarak hasta ameliyata bağlı olarak bir komplikasyon geliştiğini düşünüyorsa, doktorun söylediği olası komplikasyonların dışında bir durum gözlemlenmişse en yakın sağlık kuruluşuna gitmekte fayda vardır.
Hasta bütün bunlara dikkat ettiğinde çöküntü komplikasyonu yaşamadığını görecektir.
Jinekomasti ameliyatı sonrası doktora gidip derinin ve cildin gerginliğini kontrol ettirmek, üstteki cildin durumunu incelettirmek, göğüs dokusunun çıkarıldığı bölgede yağ dokusunun hacmini incelettirmek, çeşitli pozisyonlarda (yatış ve/veya kollar kaldırılmış pozisyonunda) cildi ve deri altı dokularını incelettirmek, yara izi boyutunu hesaplatmak ve var olan komplikasyonların etkisi azalttırılmalıdır. Jinekomasti ameliyatı sonrası çöküntü yaşandığı durumlarda doktor doğru bir değerlendirmenin ardından kolayca tedavi uygulayabilir.
Jinekomasti Ameliyatı Sonrası İyileşme Sürecinde Hastayı Neler Bekliyor?
Meme operasyonları temelde estetik ameliyatlar içerisinde iyileşme sürecinin en kısa olduğu operasyonlardır çünkü meme dokusunun onarımı daha basittir. Jinekomasti ameliyatı sonrası hastalar ameliyatla aynı gün veya ameliyatın ertesi günü taburcu olabilir. Hasta taburcu olurken jinekomasti korsesi giyip göğüs bölgesinin sıkı olmasına dikkat etmelidir çünkü bu süreçten sonra hastayı hastane sürecine göre biraz daha aktif ortam beklemektedir.
Jinekomasti hastaların akıllarında ameliyat sonrasında çöküntü yaşamanın yanı sıra ameliyat iziyle ilgili de sorular oluşmaktadır. Ameliyat sonrasında estetik dikiş atılsa bile bazı hastaların deri hassasiyetlerinden dolayı dikiş izleri kalabilir. Dikiş izlerinin geçmesinde hastaya iki farklı seçenek sunulur birincisi ameliyat sonrası yara yeri izi kremi ikincisi lazer ışınlarıyla yara yeri izi sildirmedir. Kremler lazer ışınlarına göre daha ucuz olmakla birlikte daha az etki göstermektedir. Eğer hastada oluşan iz küçük veya belirli belirsizse lazer ışınlarıyla sildirmeye gerek kalmadan yara yeri izi kremleriyle geçecektir. Dikiş izi büyükse veya belirginse bu durumda lazer ışınları tercih edilebilir bir seçenektir. Lazer ışınları daha maliyetli olsa da dikiş izlerinin birkaç seansta tamamen geçirir. Burada hangi yöntemin tercih edileceği dikiş izine ve hastaya bağlıdır.
Bunların yanı sıra hasta göğüs bölgesindeki kan akışını hızlandırırsa (masaj ya da doktorun önerisine göre sıcak ve/veya soğuk uygulamalar olabilir) ameliyata bağlı olarak çöküntü yaşamayacak ve doku onarımını sağlayarak iyileşmeyi hızlandıracaktır. Hastanın doktor önerilerine uyması, ilaçlarını düzenli olarak kullanması ve ağır işlerden kaçınması önem taşır.