Meme silikon ameliyatı olan kişiler ameliyat oldukları ilk gün doktor uygun görürse taburcu olabilir. Bazı durumlarda doktor hastadan bir gün hastanede kalmasını isteyebilir. Ameliyattan sonra ilaçların etkisi zamanla azalacağı için ağrı hissinin yaşanması beklenmektedir. Bunun dışında göğüs bölgesinde basınç ve hassasiyet görülebilir. Ağrı şikayeti doktorun istem verdiği ağrı kesiciler ile önlenebilir diğer şikayetler ise en fazla üç gün olarak kendiliğinden geçer.
Meme silikon ameliyatı yapıldıktan 3-4 gün sonra göğüs bölgesindeki sargılar açılır. Bu dönemde hastanın göğüs bölgesine bakması ve kıyas yapması doğru değildir çünkü bu aşamada ameliyat bölgesinde şişlik ve morlukların görülmesi olası bir durumdur. İyileşme süreci tamamlandığında bu şişlik ve morluklar kendiliğinden geçecektir.
Meme silikon ameliyatı sonrası iyileşme süreci kişiye göre farklılık gösterse de genel olarak operasyonun ikinci haftasında iş ve sosyal hayata dönülmektedir. Bu süreçte göğüslere nazik davranmaya, sert hareketlerden ve ağır işlerden kaçınmaya dikkat edilmelidir.
Göğüs büyütme, göğüs küçültme ve göğüs dikleştirme ameliyatı sonrasında kıyaslama yapmak için yaraların iyileşmesi ve şişliklerin geçmesini beklemek gerekir. Vücut sakinleşip şişlikler inince ya da bir süre vermek gerekirse ameliyattan sonra bir hafta geçince beden ve göğüslerde değişim gözlemlenir. Birinci ayın sonunda silikonlar oturmaya başlar ve 4-6. ayda tam olarak oturur.
Meme silikon ameliyatından sonra yapılması gerekenler şu şekildedir;
1- Hasta meme silikon ameliyatı sonrası bol bol dinlenmeli ve sıvı alımına dikkat etmelidir. Ameliyattan sonraki ikinci veya üçüncü gün itibariyle ev içerisinde hafif yürüyüşlerin yapılmasında sakınca yoktur.
2- Meme silikon ameliyatı sonrası ameliyatta açılan ve silikonların yerleştirildiği yaraya veya doğru bir ifadeyle dikişlerin olduğu yere bakım yapılmalıdır. Burada doktorun istemine göre kremler uygulanabilir. Buraya yapılacak bakım ameliyattan sonraki süreçte iz kalmaması açısından önemlidir.
3- Meme silikon ameliyatı sonrası ödem ve şişliğin yaşanmasının normal olduğunu belirtmiştik. Neredeyse bütün ameliyatlardan sonra bu komplikasyonların yaşanması olasıdır. Meme silikon ameliyatından sonra da ameliyat bölgesi işlem sonrasında sıkışacağı için ödem toplayabilir. Bu ödem ve şişlikler kısa sürede kendiliğinden geçecektir.
Meme Silikon Ameliyatı Sonrası Şişliğin Yaşanmaması İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?
Meme silikon ameliyatı sonrası şişlik ve ödem belirli bir aşamaya kadar kendiliğinden geçse de tamamen inmesi ve dağılması için masaj uygulaması yapılmalıdır. Doktorun önerdiği şekilde yapılan masajlar lenf kanallarını genişleterek ödemin hızlıca atılmasına yardımcı olur. İlk haftanın sonundan itibaren uygulanmaya başlanılabilen masaj yapılmadığı takdirde ödemin belirli bir aşamasından sonra daha yavaş bir şekilde dağılmasına neden olur.
Kulağa her ne kadar alışılmış gelse de meme silikon ameliyatı sonrasında hastanın kendini zorlaması, ağır egzersizlere veya yük kaldırmaya devam etmesi, dengeli ve düzenli beslenmemesi ve yeterli miktarda sıvı almaması ödemin azalmasında ve geçmesinde bir engeldir.
Meme silikon ameliyatından sonra ameliyatın başarıyla sonuçlanması için doktor medikal sütyenler veya göğüsleri saran sporcu sütyenleri, koruyucu korse tipi sütyenler önerecektir. Bu sütyenlerin ameliyattan sonraki özellikle ilk iki aylık süreçte kullanılması iyileşme sürecinin verimli bir şekilde gerçekleşmesini sağlayacak ve hastayı sosyal hayatına daha kolay adapte edecektir.
Son olarak meme silikon ameliyatı sonrası duş almak için bandajların çıkarılması beklenilmelidir. Banyo için pansuman açılması sonrası iyi bir zamanlama olacaktır. Dikiş bölgelerinin ıslak ve nemli kalması enfeksiyon riskini arttıracağından kuru kalmasına özen gösterilmelidir. Ayrıca dikişler tam olarak iyileşmeden havuza ve denize girilirse yine enfeksiyon riski oluşacaktır. Bundan dolayı bu yerlere girmekten kaçınılmalı, güneşe çıkarken de güneş kremi kullanılmalıdır.
Yukarıda yer verdiğimiz uyarılara dikkat edilmesi halinde hem iyileşme süreci kısalacak hem de ameliyat başarısı artacaktır. Ameliyat tamamen doktora bağlı olsa da ameliyat sonrasında hastanın gerekli bakımı yaptığı taktirde sosyal hayata daha kısa süre dönmemesi için bir engel yoktur.